Toimitusjohtajan katsaus

Yhtiön historian paras vuosineljännes – liikevaihto ja kannattavuus ennätystasolla

Puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2022, 9.8.2022

Vuoden 2022 toinen neljännes oli ensimmäinen yhtiön markkina-alueilla liiketoimintarajoituksista vapaa ajanjakso sitten vuoden 2019. Viimeisen kahden vuoden aikana tehdyt toimenpiteet ravintolaportfolion kehittämiseksi ja kulurakenteen parantamiseksi näkyvät nyt täysimääräisesti kysynnän ja volyymin kasvaessa. Kaikki keskeiset tunnusluvut ovat koronakriisiä korkeammalla tasolla. Vuosineljänneksen suhteellinen kannattavuus oli korkea 17,9 %. Tämä luku sisältää katsauskaudelle kirjatun Suomen valtion maksaman korvauksen tammi–helmikuuta koskeneista liiketoimintarajoituksista, yhteensä 4,3 miljoonaa euroa. Ilman tätä korvausta liikevoittoprosentti oli toisella vuosineljänneksellä kautta aikojen korkein 13,1 %.

Erinomaisen kannattavuuskehityksen taustalla on hyvän kuluttajakysynnän lisäksi määrätietoinen työ yksikkökannan kehittämiseksi. Olemme onnistuneet hyvin uusien konseptien avaamisessa ja poistaneet portfoliostamme heikommin kannattavia yksiköitä. Yksittäisinä isoina tekijöinä hyvässä kannattavuuskehityksessä olivat lisäksi hyvän startin jääkiekon SM-liigan pudotuspeleistä ja MM-kisoista saanut Nokia Arena, Tanskan liiketoiminnassa toteutettu käänne ja viihderavintoloiden kova kysyntä.

Yhtiön rahoitusasema on kehittynyt oikeaan suuntaan hyvän kasvun ja kannattavuuden vetämänä. Vahvan kassavirran tukemana yhtiö on lyhentänyt lainojaan etuajassa ja vahvistanut omaa pääomaa konvertoimalla korona-aikana otetun Tesi-lainan omaksi pääomaksi yli 10 miljoonan euron järjestelyssä, jossa yhtiöön sijoittivat suurimpien osakkeenomistajien lisäksi yhtiön johto sekä uudet hallituksen jäsenet. Nettovelan suhde operatiiviseen käyttökatteeseen on laskenut alle kertoimen 3,5, mikä yhtiön rahoitussopimuksen mukaisesti pienentää korkokuluja. Katsauskaudella rahoituseriin on kirjattu myytäviksi oleviin hyödykkeisiin luokitellun Eezyn osakkeisiin kohdistuva, kurssimuutoksista johtuva laskennallinen 0,8 miljoonan euron kulu.

Loppuvuoden näkymiä varjostavat talouden epävarmuudet ja kuluttajien ostovoimaan kohdistuvat paineet. Olemme onnistuneet alkuvuonna erittäin hyvin suojaamaan myyntikatetta ostosopimuksilla ja dynaamisella hinnoittelulla. Tämä antaa lisää puskuria ja liikkumatilaa hinnoitteluun ja markkinointiin erityisesti fast food -segmentissä. Vuoden viimeisen ja tärkeimmän neljänneksen osalta varaustilanne näyttää hyvältä, erityisesti viikonloppujen osalta. Yhtiö aloittaa syksyllä laajan rekrytointikampanjan, jonka tavoitteena on löytää uutta henkilökuntaa vastaamaan koko toimialaa koskevaan työvoimapulaan.

Katsauskauden aikana yhtiö on vahvistanut organisaatiotaan ja panostanut erityisesti kasvustrategian painopisteisiin luomalla fast food -liiketoimintaan keskittyvän organisaation sekä vahvistamalla maaorganisaatioita niin Tanskassa kuin Norjassa. Kahden vaikean vuoden jälkeen yhtiö sai toisella neljänneksellä lentävän lähdön ja paluun kannattavan kasvun radalle, jossa tavoitteena on 400 miljoonan euron liikevaihto ja 40 miljoonan euron liikevoitto vuoden 2024 loppuun mennessä.

Aku Vikström
toimitusjohtaja, NoHo Partners