| 36
●
Liiketoiminnalla on todellinen kielteinen vaikutus työpaikan vetovoimaan ja
pitovoimaan:
Ravintola-ala on matalapalkka-ala, ja riskinä on työntekijöiden
houkutteleminen ja pitäminen. Ala tarjoaa paljon osa-aikatyötä, joka mahdollistaa
joustot,
mutta ei välttämättä lisää houkuttelevuutta tai sitoutumista yritykseen.
Ravintola-alan heikko veto-
ja pitovoima vaarantaa työvoiman saatavuuden ja voi
vakavimmillaan aiheuttaa ravintoloiden sulkemisen, jos henkilöstöä ei saada
rekrytoitua. NoHo Partnersilla ei tätä vaaraa ole, mutta käytänteitä tulee kehittää
jatkuvasti. Yhtiö tarjoaa joustavia työaikoja, koulutusta, etenemismahdollisuuksia ja
työhyvinvointiin liittyviä etuja. Lisäksi yhtiöllä on erittäin houkutteleva
ravintolaportfolio ja se maksaa osin keskimääräistä parempaa palkkaa, mikä voi
lisätä houkuttelevuutta.
Työntekijöiden kokemukset vaikuttavat
työnantajamielikuvaan, joten NoHo Partnersin on huolehdittava siitä, että luvatut
asiat toteutuvat myös työpaikan arjessa.
●
Työpaikan heikko veto- ja pitovoima on riski liiketoiminnalle:
matalapalkka-ala, ja riskinä on työntekijöiden houkutteleminen ja pitäminen. Jos
yritys ei onnistu palkkaamaan ammattimaista henkilökuntaa, tarvitaan yhden työn
tekemiseen useampi henkilö. Lisäksi työntekijöiden nopea vaihtuvuus lisää
henkilöstökuluja (rekrytointikulut, vaihtuvuuden kustannukset). NoHo Partners
tarjoaa joustavia työaikoja, koulutusta, etenemismahdollisuuksia ja työhyvinvointiin
liittyviä etuja. Lisäksi yhtiö maksaa osin keskimääräistä parempaa palkkaa, mikä
voi lisätä houkuttelevuutta. Työntekijöiden kokemukset vaikuttavat
työnantajamielikuvaan, joten yhtiön on huolehdittava siitä, että luvatut asiat
toteutuvat myös työpaikan arjessa. Työpaikan vetovoimaa ja pitovoimaa
vahvistavia käytänteitä kehitetään jatkuvasti.
Riskin suuruus on keskinkertainen,
mutta jos trendi jatkuu, niin
mahdollisen toteutuvan riskin todennäköisyys kasvaa.
●
Liiketoiminnalla on todellinen kielteinen vaikutus työvoiman parissa
esiintyvään kiusaamiseen ja häirintään:
Jokainen syrjintä- tai häirintätapaus on
toteutuessaan vakava. Ne voivat vaikuttaa työntekijän terveyteen, aiheuttaa
vaihtuvuutta ja johtaa oikeudellisiin vastuisiin kuten sakkoihin ja rikossyytteisiin.
Vakavuudeltaan eritasoista häirintää ja kiusaamista voi tapahtua kaikissa
ravintoloissa. NoHo Partnersilla on nollatoleranssi kiusaamisen ja häirinnän osalta.
Jokainen tapaus tutkitaan. Yhtiöllä on prosessit kiusaamisen ja häirinnän
estämiseksi, kanavat viestinnän helpottamiseksi sekä työntekijöiden
anonymiteettisuoja. Toimivia
käytäntöjä kehitetään jatkuvasti.
●
Liiketoiminnalla on mahdollinen myönteinen vaikutus monimuotoisuuteen:
Ikä, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto, kulttuurierot ja monimuotoisuus
hyväksytään ravintola-alalla yleisesti, näin myös NoHo Partnersilla.
Monimuotoisuudella on positiivinen vaikutus yhtiön veto- ja pitovoimaan, kun
erilaiset ihmiset kokevat työpaikan omakseen. Monimuotoiset työyhteisöt ovat osa
yhtiön arkea ja yrityskulttuuria. Monimuotoisuuden toteutumista seurataan
hyvinvointikyselyn avulla ja toimivia käytänteitä kehitetään jatkuvasti.
S2 Arvoketjun työntekijät
Liiketoiminnan tuotantoketjun vaikutukset arvoketjun työntekijöiden työoloihin ja
oikeuksiin
●
Liiketoiminnan tuotantoketjulla on mahdollinen kielteinen vaikutus
arvoketjun työntekijöiden työoloihin:
NoHo Partners voi tietämättään hankkia
ainesosia, tuotteita tai esimerkiksi siivous- ja kunnossapitopalveluita toimittajilta,
jotka käyttävät lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muutoin rikkovat työhön liittyviä
oikeuksia aiheuttaen vakavia ihmisoikeusrikkomuksia arvoketjun työntekijöitä
kohtaan (esimerkiksi laittomat työajat, riittämätön palkkaus, puutteet
työturvallisuudessa). Tiedossa on yksittäisiä tällaisia tapauksia. Yhtiö käyttää
tunnettuja toimittajia, joilla on kattavat auditointiohjelmat. Mikäli tapauksia tulee
ilmi, yhtiö reagoi niihin välittömästi.
●
Liiketoiminnan tuotantoketjulla on mahdollinen kielteinen vaikutus
lapsityövoimaan, pakkotyöhön, asianmukaisiin asuinoloihin ja
yksityisyyteen:
NoHo Partners voi tietämättään hankkia ainesosia, tuotteita tai
esimerkiksi siivous- ja kunnossapitopalveluita toimittajilta, jotka käyttävät
lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muutoin rikkovat työhön liittyviä oikeuksia
(esimerkiksi vapauden riisto ottamalla passi pois, tai perimällä liian korkeita
asumis-
ja matkakuluja suhteessa palkkaan). Yhtiö käyttää tunnettuja toimittajia,
joilla on kattavat auditointiohjelmat. Mikäli tapauksia tulee ilmi, yhtiö reagoi niihin
välittömästi.
S4 Kuluttajat ja loppukäyttäjät
Liiketoiminnan vaikutukset kuluttajien ja asiakkaiden yksityisyyteen, terveyteen ja
turvallisuuteen
●
Liiketoiminnalla on mahdollinen kielteinen vaikutus asiakkaiden
tietosuojaan:
Mahdolliset tietosuojarikkomukset (esim. henkilötiedot ja
maksutiedot) voivat vakavimmillaan aiheuttaa asiakkaan yksityisyyden
vaarantumisen ja vahingoittaa yhtiön mainetta. Tapaukset ovat
erittäin harvinaisia.
Tietosuojan turvaaminen varmistetaan noudattamalla GDPR-protokollaa. Yhtiöllä
on myös nimetty tietosuojavaltuutettu.
●
Liiketoiminnalla on mahdollinen kielteinen vaikutus asiakkaiden terveyteen
(ruoan turvallinen käsittely):
Mahdollinen ruoan puutteellinen käsittely voi johtaa
elintarvikeperäisiin sairauksiin ja vaarantaa asiakkaiden terveyden. Tapaukset ovat
yleisesti vakavuudeltaan vähäisiä, mutta yksittäinen tapaus voi olla terveydelle
vaarallinen (esim. vakava allergiakohtaus). Vaikutus koskee kaikkia ravintoloita.
Ruoan turvallinen käsittely varmistetaan omavalvontajärjestelmän avulla.